קניית דירה היא אחת העסקאות הפיננסיות הגדולות שמבצע אדם במהלך חייו. ברכישת הדירה מושקעים סכומי כסף גדולים ובחלק גדול מהמקרים, הונו האישי של הרוכש איננו מספיק ורכישת הדירה מלווה בלקיחת משכנתא.
בטרם החתימה על חוזה המכר תיערך בדיקה:
מאז קום המדינה, היו לא מעט חברות בנייה שפשטו רגל או שהגיעו לחדלות פירעון והתירו אחריהם ציבור שלם של רוכשי דירות אשר שילם ממיטב כספו, לקחו משכנתאות ולבסוף מצאו את עצמם עם חוזה מכר שאינו שווה את הנייר עליו נערך, ללא דירה, משלמים משכנתא ושכירות של דירה אחרת, חלום שהתנפץ. משפחות שלמות נותרו מרוסקות ומשפחות שהתפרקו.
הקבלן נותן לנו עו"ד מטעמו. (בחוזה הרכש, מצויין בפירוש שהעו"ד של הקבלן מייצג את הקבלן בלבד והם רשאים לקחת עו"ד מטעמם. שכר הטירחה המשולם לו, זה עבור רישום הנכס ע"ש הקונה).
ודאי שלא, מדובר בניגוד אינטרסים.
טעות. ככל שיתגלו בעיות, בעברת הנכס ע"ש הקונה או אי קיום החוזה מצד אחד הצדדים, למי יפנה העו"ד? באיזה כובע הוא יפנה לעצמו וכיצד יענה לעצמו? לשם הדוגמה, אני מטפל כרגע בלקוח שקנה ומכר דירה וקרקע, לפני כ־10 שנים ושום פעולה לא נעשתה. לו היה עו"ד לכל צד, היה הצד השני מתריע על המחדלים בזמן אמת.
בדירת יד שניה, נכון שאנחנו רואים את הדירה ואת מצבה, אולם במקביל יש לבדוק את המצב המשפטי שלה, ואת זה לא ניתן לראות בעין, לכן יש לבדוק:
מהן זכויות המוכר בנכס, האם רשומים חיובים על הנכס, בדיקת הרישום בטאבו, בדיקת שיעבודים ו/או עיקולים הרשומים על הנכס, בדיקת רישום הערות אזהרה, האם חל על הנכס היטל השבחה, האם ישנן אי אלו רישומים אשר יעכבו את העברת הבעלות של נכס על-שם הקונה או יפגעו במהלך התקין של העסקה.
בהתאם לתקנות המכר (דירות) (הגבלת גובה ההוצאות) תשע”ה- 2018,
עלות עורך דין בקניית דירה מקבלן אשר מחייב את הרוכש להשתמש בשירותיו של עו”ד מטעמו תהא בסכום מרבי של 0.5% מסכום הרכישה בתוספת מע”מ, או סך של 5,000 ₪ בצירוף מע"מ, לפי הנמוך ביניהם. התקנות פוטרות את דירות היוקרה שסכום הרכישה שלהן עולה על 4,642,750 ₪ ומותירות לצדדים לקבוע את גובה שכ”ט עו”ד במסגרת מו”מ ביניהם.
דירה מיד שנייה, כללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ) תש”ס-2000, ממליצים על תעריף שכ”ט שעומד בין 0.5% בתוספת מע”מ ל־1.5% בתוספת מע”מ, בהתאם לשווי הנכס, מהות העסקה ומשך זמן הטיפול שנדרש בה. אלו המלצות בלבד ובסופו של דבר, כל עורך דין רשאי לגבות את שכר הטרחה שנראה לו סביר, והוגן בנסיבות העניין.
לא מומלץ לחתום על זיכרון דברים. ראיתם דירה והיא מצאה חן בעינכם, סכמו עם המוכר/רוכש בראשי פרקים את מחיר הדירה, תנאי התשלום, מועד מסירת החזקה, איזה ציוד וריהוט נותרים בדירה. עם הסיכום פנו לעו"ד לעריכת הסכם מכר. בהצלחה.