ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי המאפשר לכל אדם, בגיר ומעל גיל 18, לתכנן את עתידו בשלב בו הינו בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות. בייפוי כוח מתמשך האדם יכול לתכנן איך וכיצד ייראו חייו בעתיד, כשיגיע למצב בו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות או לנהל את ענייניו בעצמו. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם למנות אנשים מהימנים עליו כמיופה כוח אשר יפעלו בשמו ועבורו בתחומים שונים הנוגעים לחייו האישיים, הרפואיים והכלכליים.
החותם על ייפוי הכוח המתמשך, ממנה מרצונו החופשי ובשלב שבו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, את מיופה הכוח, שינהל עבורו את ענייניו ולבצע פעולות בשמו, ביום שבו הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו ובהתקיים התנאים שהוגדרו מראש בייפוי הכוח המתמשך.
ייפוי כוח מתמשך נועד לימים בהם הממנה לא יוכל לתפקד בשל מגבלה רפואית או מגבלה שיכלית וכד'.
חתימה על ייפוי כוח מתמשך חוסך את הצורך של המשפחה, שברגע אחד חרב עליה עולמה, לרוץ בין בתי החולים לבין כותלי בית המשפט על-מנת למנות אפוטרופוס. הליך המינוי של אפוטרופוס כרוך בעלויות כספיות ובדוחות שיש להמציא לבית המשפט.
בייפוי כוח מתמשך ניתן לתת הנחיות בתחומים: רכושיים (ניהול נכסים, חשבונות בנק), אישיים (מגורים), רפואיים, נושא מסוים או נושאים מסוימים, מינוי כללי (לכלל הנושאים). הממנה יכול לקבוע היכן יטופל: במוסד סיעודי או בבית, בכפוף ליכולותיו הכלכליות ומצבו הרפואי.
ההליך כולל 2 פגישות:
בפגישה הראשונה: נוכח רק האדם, הממנה, החותם על ייפוי הכוח המתמשך. ממלאים שאלון על מנת ללמוד את הלקוח, את כשירותו לחתום על ייפוי כוח מתמשך וככל שמתעורר ספק, הפנייתו להמצאת אישור רפואי מתאים, השכלתו, בני משפחתו, מקום עבודתו, מחלות רקע , לבדוק האם הוא עושה את ייפוי הכוח המתמשך מרצונו החופשי ושהוא לא נתון ללחצים כלשהם, רצונותיו, האם יש לו יכולת כספית לממן את רצונותיו (טיפול בבית ולא בבית חולים סיעודי וכד’, מצריך מקורות כספיים לכך). האם הוא מעוניין בטיפול המאריך חיים. מהשאלון בונים “דף הנחיות” של החותם, ממנה, על ייפוי כוח המתמשך. בטרם החתימה על ייפוי הכוח המתמשך, מעבירים לעיונו של הממנה את טופס ייפוי הכוח המתמשך להערות ושהכול אכן נרשם כפי רצונו.
בפגישה השנייה: הפגישה נערכת עם הממנה ועם מיופה הכוח, ניתן הסבר למיופה הכוח על מהות תפקידם, עוברים ביחד על הטופס הסופי, חותמים ומשדרים את ייפוי הכוח המתמשך בצורה מקוונת לאפוטרופוס הכללי.
ייפוי כח מתמשך רשאי לערוך רק עורך דין, שעבר הכשרה מיוחדת לכך, מטעם משרד המשפטים
הפגישה הראשונה תהיה עם הממנה, החותם על ייפוי הכוח המתמשך, בלבד.
רצוי שהפגישה תהיה במשרדו של עוה"ד. אולם לאור מצבם הבריאותי של חלק מהאנשים והתקופה המאתגרת, ניתן לקיים את הפגישה בבית הממנה.
אין גיל אידאלי. זה לא נחלתם של הגיל השלישי בלבד. כל אדם מעל גיל 18 יכול לחתום על ייפוי כוח מתמשך.
כן. ניתן להפעיל את החלק המתייחס לעניינים רכושיים מייד עם החתימה על ייפוי הכוח המתמשך. הבנקים לא כ"כ אוהבים את המהלך, אולם, ניתן לחתום במקביל על ייפוי כוח בחשבון הבנק.
עלותו של ייפוי כוח מתמשך תלויה במורכבותו ולמספר הגורמים המעורבים.
ייפוי כוח מתמשך ששודר לא ניתן לערוך בו שינויים, אולם עריכת ייפוי כוח מתמשך חדש מבטלת את הקודם.
אדם שאינו כשיר לקבל החלטות, אינו כשיר גם לעריכת ייפוי כוח מתמשך. לכן, יפה שעה אחת קודם, ויש לערוך את ייפוי הכוח המתמשך בעודכם כשירים לקבל החלטות.
בחתימה על ייפוי כוח מתמשך, האדם הממנה בוחר באנשים המכירים אותו אישית ושהוא סומך עליהם שיטפלו בענייניו כפי רצונו.
לעומת זאת, במינוי אפוטרופוס, יש לגשת לבית המשפט ולהגיש בקשה למינוי אפוטרופוס. בד"כ המינוי הוא זמני לשנה ולאחר מכן דנים במינוי אפוטרופוס קבוע. לעיתים חולפים להם ימים יקרים בריצה לבית המשפט למינוי אפוטרופוס, עלויות כספיות, וככל שלא תהיה הסכמה בין המשפחה מי ימונה כאפוטרופוס, בית המשפט יחליט מי ימונה כאפוטרופוס. ייתכן והאדם שמונה כאפוטרופוס ע"י בית המשפט, אינו מכיר את האדם שהוא מונה לו כאפוטרופוס, את צרכיו ורצונותיו.